TEDAVİLERİMİZ

Yağ Bezesi (Lipom) Tedavisi

Yağ Bezesi (Lipom) Tedavisi Yağ Bezesi (Lipom) Tedavisi

VİDEO GALERİ

Yağ Bezesi (Lipom) Tedavisi

Vücutta herhangi bir bölgede oluşan, içi yağ dolu, tümör benzeri, genellikle küçük yapılı oluşumlardır. Tıp dilinde lipom olarak adlandırılmaktadırlar. Çeşitli boyutlarda görülebilen yağ bezeleri genellikle gözle görülebilir, beyaz ve sarı renktedirler. Yağ bezesi oluşumu çocuklarda çok daha az görülürken yetişkinlerde daha sık görülmektedir. 

RADYOFREKANS YÖNTEMİYLE AMELİYATSIZ YAĞ BEZESİ TEDAVİSİ

Gelişen teknoloji sayesinde ameliyatın yaratmış olduğu stres, narkoz etkisi vb. etkenlere gerek kalmadan radyofrekans yöntemiyle ameliyatsız yağ bezesi tedavisi çok kolaylaştı. Radyofrekans yöntemi sayesinde deri altında bulunan yağ bezelerini yıkarak, anında kesin bir sonuç elde edilir. Uzman genel cerrahlarımız tarafından uygulanan radyofrekans yönteminde hastalar herhangi bir acı ya da ağrı duymamaktadır. Gerekli durumlarda lokal anestezi uygulanarak ağrı ve acı hissi azalmış hatta yok olmuş olmaktadır.

YAĞ BEZESİ SORUNU HAKKINDA EN ÇOK MERAK EDİLENLER

Bu bölümde sizlerden yağ bezesi ve tedavi yöntemleri hakkında en çok merak edilen soruları cevaplamaya çalıştık.

YAĞ BEZESİ (LİPOM) NEDİR ?

Yağ bezeleri genellikle insanları görsel olarak rahatsız etmektedir. Dolayısıyla yağ bezesine sahip olmak istenmeyen bir durumdur. Her ne kadar basit bir tümör şekli olarak nitelendirilse de genellikle iyi huyludurlar. Bazılarımız evlerde iğne ile ya da sıkıp patlatmaya çalışarak bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Bu çok sakıncalı bir harekettir. Çünkü hem enfeksiyon kapmaya sebep olabilir hem de yağ bezesinin bulunduğu bölgede iz kalma ihtimalini çok yükseltir. Bu yüzden yağ bezesinin ortadan kaldırılma işlemi muhakkak bir sağlık merkezinde gerekli alet ve malzemelerle, hijyen koşulları gözetilerek uzmanlarca yapılmalıdır. Özellikle ağrılı ve aşırı şekilde büyüme meydana gelen yağ bezelerinin muhakkak sağlık kuruluşlarında kontrol edilip cerrahi operasyonla çıkartılması gerekmektedir.

YAĞ BEZESİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ?

Kansere dönüşme ihtimali çok düşüktür. Yukarıda da ifade edildiği üzere ağrılı bir durum, aşırı bir büyüme söz konusu ise acilen hekime başvurmak gerekmektedir. Çünkü doku içinde oluşan, liposarkom adı verilen bir kanser türü yağ bezesi görünümünde olup insanları aldatabilmektedir.

YAĞ BEZESİ NEDEN OLUŞUR ?

Yağ bezelerinin oluşma nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Bununla beraber yağ bezesi oluşum ihtimalini arttıran bazı faktörler vardır. Bu faktörler kısaca:

Genetik yatkınlık, yüksek kolesterol, metobolik rahatsızlıklar, cildin hasar görmesi ya da darbe alması, ileri yaş, sağlıksız beslenme, obezite ve karaciğer hastalıklarıdır.

YAĞ BEZESİ TANISI NASIL KONULUR?

Gözle görülebilir durumdaki yağ bezeleri uzmanlarca yalnızca fiziksel muayene ile tespit edilebilmektedir. Yağ bezesinin bir çok türünde elle müdahale edildiğinde yer değiştirme gözlemlenir. Eğer böyle bir gözlem söz konusu değilse yani sabit bir yapıya sahipse ve bir şişlik söz konusu ise başka bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Daha büyük yapıya sahip ve daha sert yapıdaki bezelerde başka hastalıklarla karıştırılma riski göz önünde bulundurularak ultrasonik görüntüleme sayesinde tanının kesinleştirilmesi sağlanmalıdır. Her ne kadar yağ bezelerinin çıkarılması işlemi hastaneler haricinde güzellik merkezlerinde de yapılıyor olsa da muhakkak işinin ehli, hijyenik ve güvenilir bir merkez olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

YAĞ BEZESİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?

Yapılarına göre 3 farklı grupta ele alınırlar. Bunlar:

  1. Yağ Kistleri: genellikle kafa derisi üzerinde görülmektedirler. Beze yapısında değildirler. Daha çok akışkan yapılı ve üzerinde ince bir deri tabakası bulunmaktadır.
  2. İyi Huylu Yağ Doku Tümörleri: Genellikle boyun ve sırt bölgesinde görülmektedirler. Beze yapısındadırlar. Genellikle iyi huyludurlar. Açık sarı renktedirler. Sert bir yapıları vardır. Büyük boyutlara ulaşabilecek bir yapıya sahiptirler. Bu durumda cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır.
  3. Kötü Huylu Yağ Doku Tümörleri: Deri altındaki yağlı dokunun kanserleşmesi sonucunda oluşan kitlelerdir. Bu tümörler liposarkom olarak da adlandırılmaktadır. Bu tümörlerin içerisinde bulunan sıvının rengi sarıdan griye çalmaktadır. Nadiren karşılaşılan bu yağ bezesi türü cerrahi bir operasyon ile muhakkak çıkarılmalıdır.

Yukarıda gruplandırılan yağ bezeleri haricinde gözaltında meydana gelen ve üç kısma ayrılan yağ bezeleri de vardır. Bunlar: Ksantelezma, siringoma ve miliumlardır.

YAĞ BEZESİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR

Yağ bezelerinin neredeyse %99’u iyi huyludur. Yani kısacası kanserleşme eğiliminde değildirler. Yüz, boyun, kollar v.b vücudun gözle görülür kısımlarında bulunan yağ bezeleri estetik açıdan rahatsızlık verdiği, hoş görünmediği düşüncesiyle insanlar tarafından istenilmez.

Bu durum insanları hemen bir sağlık kuruluşuna ve güzellik merkezine yönlendirmektedir. Bununla beraber özellikle sırt bölgesindeki yağ bezleri sağlık açısından sorun teşkil etmese de sırt çantası kullanımı, yaslanma ya da yatma gibi durumlarda rahatsız ettiği için ağrıya sebebiyet verir. Bu yüzden insanlar bu rahatsızlıktan kurtulma yollarını ararlar.

Bazı bezelerde darbe sonucunda oluşan enfeksiyonlar gerçekleşebilir. Kızarıklık, ağrı ve ateş meydana gelebilir. Hangi durum olursa olsun tüm bunlar yağ bezesi aldırma işlemi adı altında küçük cerrahi operasyonlar yardımıyla çıkartılabilmektedir. Bu operasyonlar hem hastanelerde hem de güzellik merkezlerinde yapılabilmektedir. Önceliğimiz doğru tanının konulması olmalıdır. Bunun için hekim ve uzman seçimi çok önemlidir. Zira nadir de olsa bu bezeler kötü huylu çıkabilmektedir. Bu yüzden hekim ve güzellik merkezi seçimi hassasiyetle yapılmalıdır.

Lokal anestezi ile yapılan operasyonlarda hastanede ya da güzellik merkezinde kalmayı gerektiren bir durum yoktur. Bu operasyonlar genellikle 30 dakikadan daha kısa bir sürede yapılmaktadır. Hastalar aynı gün normal yaşantılarına dönmektedirler. Kötü huylu yağ bezelerini vücuttan tamamen uzaklaştırmak için bazı durumlarda klasik yöntem olan cerrahi tedaviye başvurulmalıdır.

Bunun dışındaki bezelerde radyofrekans yolu ile tedavi mümkündür. Bu tedavi radyo frekans ışınları kullanılarak deri altındaki yağ bezelerini yakma işlemidir. Bu işlemde duruma göre lokal anestezi kullanılabilmektedir. Herhangi bir ağrısı yoktur. Diğer işlemlerde olduğu gibi cerrahi müdahale gerektirmese de alanında uzman kişiler tarafından işlemin gerçekleştirilmesi elzemdir. Beklenmedik durumlarla karşı karşıya kalmamak ya da etkin sonuç almak istiyorsak bu konuda hassas davranmalıyız.

Yağ bezeleri estetik olarak veya sağlık açısından herhangi bir rahatsızlık vermiyor ise alınmasına gerek duyulmayabilir. Ancak nadiren de olsa kanser bulundurma riski göz önünde bulundurularak bir sağlık merkezine müracaat etmekte fayda vardır. Kanser şüphesi barındıran kitlelerden biyopsi yardımıyla örnekler alınır ve patolojik olarak bu kitlenin iyi ya da kötü huylu olduğu tespit edilir. Ardından çıkan sonuca göre tedavi şekli belirlenirse en doğru şekilde hareket edilmiş olur. 

Yağ bezelerinin sayısı kişilere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kimilerinde sadece 1 tane bulunabilirken kimilerinde onlarca yağ bezesi bulunabilmektedir. Bazen çıkarılan yağ bezelerinden tamamen kurtulabiliniyorken bazen de tekrar yağ bezesi çıkabilmektedir. Bu durumda panik yapmaya gerek yoktur. Küçük bir operasyon ile çıkan yağ bezesinden kurtulmak mümkündür.  Eğer sizin de vücudunuzda yağ bezesi ya da yağ bezeleri varsa ve bu bezelerden kurtulmak istiyorsanız iyi bir sağlık kuruluşuna ya da güvenilir bir güzellik merkezine müracaat ederek uzman kontrolünden geçebilirsiniz. Şayet yağ bezesinin alınması gerekiyorsa bu merkezlerde güvenle yağ bezelerinizden kurtulabilirsiniz. Hem beden hem de ruh sağlığı açısından böylece rahata kavuşabilirsiniz.

Ücretsiz Muayene Formu

Randevu Alın

    Randevu Alın